Méhészeti termékek

Méhviasz

Mivel a méz nagyon magába szívja a vizet, ezért a méhek légmentesen lezárják a lépsejteket. Erre szolgál a méhviasz, amit a méhek potrohán található mirigy termelnek. Levegővel érintkezve megszilárdul.

Virágpor

A virágpor a virágos növények hím jellegű ivarsejtjeiből áll, szemcsés állagú anyag. Fontos energiaforrás nem csak a méhek, de az ember számára is. Amellett, hogy jelentős fehérjeforrás, számos vitamint, ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz. Erősíti a szívizmot, serkenti a vérképzést, jótékony hatással van az anyagcsere-folyamatokra, illetve a belső elválasztású mirigyekre.

Propolisz

Növények rügyeiből és egyéb növényi nedvekből származó ragacsos anyag, amit a méhek a kaptár védelmére használnak baktériumok és egyéb kórokozók ellen. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, antioxidáns hatású, általános jó hatással van a sejtekre.

Méhpempő

Elsősorban a méhanya tápláléka, de élete első három napján minden méhlárva ezt kapja. Ez az anyag a méhek garatmirigyében termelődik. Több mint 150 biológiailag aktív összetevővel rendelkezik. Lassítja a szervezet öregedését, késlelteti a klimaxot. Erősíti az idegrendszert, szabályozza a vérnyomást, hatásos az immungyengeség és a depresszió ellen.